Hareket Eğitimi ve Yaratıcılık

Geçmişten Günümüze Hareket Eğitimi
14 Aralık 2020
Çocuğunuzun Spora Özel Bir İlgisi Yoksa?
14 Aralık 2020

Temel hareket eğitimi sayesinde çocuklar; problem çözmeyi, kendini ifade etmeyi, dikkat ve konsantrasyonunu, iş birliği yapmayı ve yaratıcılığını geliştirir. Hareket eğitimi benliği ifade etmeye yardımcı olur ve sorumluluk duygusunda gelişim sağlar. Bunun yanı sıra çocuğun beden dilini kullanması, jest ve mimikleri daha etkin kullanma gibi konularda bireysel gelişimi destekler.

Çocuklar her an yaratıcıdır. Tüm gelişim alanlarının kaynaştığı en etkin oyun türü dramatik, temsili oyunlardır. Bu oyunlarda çocuklar yalnız başına ya da grup olarak, hayal dünyalarının uyardığı bilişsel ve yaratıcı güçlerini ortaya koyarlar. Çocuklar, içinde bulundukları sosyal çevrede çok çeşitli uyarıcıların etkisinde kalırlar. Çocuğun gelişimi, fizyolojik olarak kendi sahip olduğu kapasiteyle şekillenmeye hazırken, dışarıdan aldığı uyarıcılar onun gelişimini olumlu ya da olumsuz yönde etkiler. Okul öncesi çocuğu, içinde bitmek tükenmek bilmez bir enerji ile çevresiyle etkileşim halindedir. Kararlarında bazen çok ısrarlı, bazen çok değişkendir; kendine güven ile güvensizlik arasında gidip gelen bağımsızlık ve bağımlılık boyutlarında ilişkilerini düzenler. En popüler uğraşı oyun aktiviteleri, en güvendiği kişi ise oyun arkadaşlarıdır.

Çocuklar, fiziksel aktivitelere ve okul öncesinde önemli bir yeri olan hareketli oyunlara katılarak; iş birliğini, yardımlaşmayı, hoşgörüyü, paylaşmayı, arkadaşlarına ve oyunun kurallarına saygılı olmayı ve duygularını kontrol etmeyi öğrenir. Çocuk bu aktiviteler sırasında vücudunu ve yeteneklerini tanır, kendini ifade etme fırsatını bulur. Yaratıcılık ve problem çözme gibi yeteneklerini geliştirir. Bunun sonunda fiziksel aktiviteler, hareketli oyunlar sonucu elde edilen başarı, çocuğun kendini yeterli hissetmesine, dolayısıyla olumlu bir benlik tasarımı geliştirmesine de katkıda bulunur. Çocuklar kendilerini hareket içerisinde denerler, düşündüklerini oyun şeklinde veya oyun içerisinde sergilerler.

Beden Eğitimi, spor etkinlikleri ve oyunlar yoluyla kazanılan psikolojik ve  sosyal alandaki davranış değişikliklerinin bireyin genel yaşantısına olan muhtemel etkileri  konusunda yapılan araştırmalar, bedensel aktiviteler yoluyla fiziksel ve psiko-sosyal  alanlarda kazanılan davranışların günlük yaşamda gerekli ve ilgili benzer durumlara  transfer olduğunu göstermiştir.